Novice

Tedenski pregled gospodarstva

Tedenski pregled gospodarstva

Sklad zasebnega kapitala Generali Growth Equity Fund, s katerim upravlja družba Generali Investments, je zaključil nakup 74-odstotnega deleža v zagrebškem podjetju za zagotavljanje visoke ravni informacijske varnosti Diverto. To bo s kapitalskim vstopom Generali Growth Equity Fund okrepilo nadaljnji razvoj svojih storitev in ponudbo teh na trgih v ožji regiji. Naložbo sklada v Diverto sofinancirata Evropski investicijski sklad in SID banka, so danes sporočili iz Generali Investments.

Na Slovenskem oglaševalskem festivalu so podelili nagrade za najboljši oglas tridesetletja. To je oglas Čistilka, ki ga je za Zavarovalnico Triglav zasnovala agencija Futura DDB. Slednja je postala tudi agencija tridesetletja. Čistilki sledita oglasa Dobre Vile, ki jo je za Športno loterijo zasnovala agencija Luna TBWA, in Slovenija moja dežela, ki je delo agencije Studio marketing. Medtem Futuri DDB, ki je postala agencija tridesetletja, sledita Pristop in Studio Marketing, so sporočili iz Market magazina.

Na Bledu se je v četrtek zaključila 30. mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo 2021, na kateri se je zbralo 240 udeležencev iz 22 držav. Ti so v štirih dneh predstavili 153 strokovnih prispevkov. V okviru konference so nagrade za najboljše doktorsko delo prejeli Carolina Introini, Daria Koliesnikova in Luiz Pereira, nagrado za najboljši prispevek mladega avtorja pa Mihael Boštjan Končar (z Matejem Tekavčičem in Mitjo Uršičem kot soavtorjema) iz Slovenije, so danes sporočili iz Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, ki je srečanje pripravilo.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je zaključila z zbiranjem zavezujočih ponudb za nakup objekta na Slovenski ulici v Mariboru. Javno odpiranje ponudb bo izvedla 14. septembra ob 10. uri na sedežu DUTB v Ljubljani. Na njem bodo pregledali formalne in vsebinske popolnosti prejetih ponudb ter ugotavljali najvišjo prejeto ponudbeno ceno, izhaja iz objave na spletni strani DUTB.

Stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger je na spletnih straneh Ajpesa objavila vabilo k ponovnemu informativnemu nezavezujočemu zbiranju ponudb večih terjatev, skupaj jih je za nekaj več kot dva milijona evrov. Premoženje se prodaja v kompletu za celoten sklop, izhodiščna cena ni določena. Upraviteljica bo ponudbe zbirala en mesec.

V okviru evropskega projekta MEDCLIV, pri katerem sodelujejo partnerji iz Italije, Španije, Portugalske, Francije, Cipra in Slovenije, je bila razvita spletna platforma VINEAS. Ta povezuje deležnike v vrednostni verigi trte in vina z namenom učinkovite izmenjave znanj in izkušenj pri spopadanju z izzivi podnebnih sprememb. Platforma, ki je bila prvič predstavljena slovenski javnosti v marcu, je interaktivna, podprta v sedmih jezikih (angleški, slovenski, italijanski, francoski, portugalski, španski in grški) in primarno služi skupnosti njenih uporabnikov, so sporočili iz Kemijskega inštituta, ki sodeluje v projektu.

V Kavarni Park na Bledu strežnemu osebju od začetka tedna pomagata komunikativna digitalna strežna vozička, ki so ju poimenovali Pavla in Tone. Njuna uvedba v delovni proces je namenjena razbremenitvi dela natakarjev pri strežbi hrane in pijače ter predstavlja nadaljnji korak skupine Sava Hotels & Resort na poti digitalizacije. Digitalna strežna pomočnika sta opremljena z bioničnim oblikovalskim jezikom, privlačnim videzom, glasovno zmogljivostjo na osnovi umetne inteligence, večmodalno interakcijo in številnimi drugimi funkcijami. Za dodatno varnost sta opremljena s 3D senzorji in modularnim okvirjem, ustavita se pod katerimkoli kotom in se premakneta takoj, ko naletita na oviro, so sporočili iz Save Turizma.

Ljubljanska borza bo 16. septembra pod odložnim pogojem, vknjižbo obveznic v centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev pri KDD, povečala število državnih obveznic z oznako RS86 za 250.000 na dva milijona, izhaja iz objave na spletni strani borze.

Krka je med 3. in 9. septembra na Ljubljanski borzi odkupila 4184 lastnih delnic v skupni vrednosti 470.874 evrov. Skupno število lastnih delnic se je po teh nakupih povečalo na 1.630.936. To predstavlja 4,973 odstotka vseh izdanih delnic, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Krke.

Ne zamudite dobrih priložnosti

Naročite se na našo revijo Smart start